Marwin Cooper

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Nedbør

Nedbør

E-post Skriv ut PDF

 Hva er nedbør?

 

Nedbør er vann i flytende eller fast form som når bakken. Nedbør i fast form er slik som snø, sludd og hagl. Regn er nedbør i flytende form.

 

Litt om måleprinsipp

Det er i dag i hovedsak to måter vi måler nedbør på. Den tradisjonelle er å bruke en bøtte som blir tømt 1 - 2 ganger i døgnet og avlest i et måleglass hvor nedbør blir vist i millimeter (høyde) av vannsøyle. Dette fordi nedbør måles i millimeter per døgn, som er 24 timer.

Det er 10 mm (millimeter) i 1cm (centimeter). Ved snø må innholdet i bøtta tas inn og smeltes før avlesning kan skje. Dette fordi snø tar mer plass enn vann.

 

Den moderne måten å måle nedbør på er at nedbør blir veid for å se hvor tung den er. Vektøkningen av bøtta regnes om elektronisk til mm nedbør. Her spiller det ingen rolle om det er snø eller vann.

 

 

 

 

 

 

Eksempel:

Her kan vi lese av at det er falt 4,1 millimeter nedbør siste døgn.

På en måned er det falt 5,7 millimeter nedbør og det samme har det falt dette året.

 

 

 

Hvordan måle nedbør selv?

En vanlig vaskebøtte kan fint brukes for å måle nedbør. Etter at man har hatt vaskebøtta ute for å samle nedbør, kan en vanlig linjal som dere har i pennalet brukes for å måle hvor mange millimeter nedbør som det har falt. Husk at bøtta må stå fra om morgenen en dag, til neste morgen. Man kan også måle to ganger i døgnet hvis man er redd for at bøtta skal bli for full, men da må de to avlesningene adderes.

 

Kilde: met.no

 

Sist oppdatert lørdag 14. mars 2009 18:35